Elektrische en benzine buitenboordmotoren

Een elektrische buitenboordmotor of een benzine buitenboordmotor kopen?

Alhoewel vroeger alleen benzine buitenboordmotoren een optie waren, zijn tegenwoordig de elektrische motoren steeds meer in opkomst. Momenteel is er hierdoor een goede afwisseling zichtbaar in elektrische en buitenboordmotoren. Beide motoren hebben bepaalde voordelen ten opzichte van elkaar. Het kan lastig zijn om te bepalen welke motor voor jou de beste keuze is, dit kan namelijk afhangen van verschillende factoren. Om je daarbij te helpen lees je hieronder de verschillende kenmerken van beide motoren.

Elektrische buitenboordmotor

Elektrische buitenboordmotoren zijn motoren die door middel van accu's worden voorzien van elektriciteit. Deze accu's zijn over het algemeen in twee soorten verkrijgbaar, de semi-tractie accu en de AGM accu. Door een betere verpakking van de loodplaten in de AGM accu, is deze een stuk duurzamer ten opzichte van de semi-tractie accu. Doordat elektromotoren op elektriciteit varen, is er geen sprake van pk's maar stuwkracht. Deze stuwkracht wordt berekend door middel van het aantal lbs van de motor. Ter vergelijking heeft een motor met 4 pk ongeveer dezelfde kracht als een elektrische motor met 90lbs. Veel voorkomende redenen om een elektrische buitenboordmotor te kiezen zijn duurzaamheid, de stilte van de motor en omdat de regels voor benzine motoren langzaamaan strenger worden.

Bekijk hier
elektrische buitenboordmotor
buitenboordmotor

Benzine buitenboordmotor

De benzine buitenboordmotor is over het algemeen een stuk bekender dan de elektromotor. De benzine motor bestaat al een stuk langer en is door de jaren heen zodanig ontwikkeld dat er voor iedereen wel een goede motor tussen zit. Betrouwbare merken zijn onder andere Suzuki en Tohatsu, welke motoren leveren van hoge kwaliteit. De benzine motoren hebben vaak een iets breder scala aan keuze wat betreft kracht. Zo zijn er motoren van 4pk, maar ook van 300pk. Door deze verschillen kunnen de motoren gebruikt worden voor zowel kleine bootjes als grotere boten.

Bekijk hier


Belangrijkste verschillen op een rijtje

Elektromotor

  • Betrouwbaar
  • Duurzaam
  • Stil
  • Van 30lbs tot 180lbs stuwkracht

Buitenboordmotor

  • Betrouwbaar
  • Krachtig
  • Eenvoudig in gebruik
  • Van 4pk tot 300pk


Veelgestelde vragen

Hoe moet je een motor onderhouden?
Het onderhouden van een motor kan een ingewikkelde klus zijn, daarom raden wij altijd ten sterkste aan het te laten doen door professionals. Wanneer je zelf zonder genoeg kennis een motor gaat onderhouden, is er een kans dat je de motor alleen nog maar meer beschadigd. We raden aan een motor eens in het jaar te laten onderhouden. Een ideale periode om dit te laten doen is aan het einde van het jaar, wanneer het vaarweer weer voorbij is. Als je te laat bent met het brengen van de motor, is er een kans dat je de eerste weken van het goede vaarweer mist en dat is zonde! Zorg dat je nooit een onderhoudsbeurt mist, en krijg hier een alert wanneer het weer tijd is voor een beurt. Lees hier meer over buitenboordmotor onderhoud.
Heb ik een semi-tractie accu of een AGM accu nodig?
In principe zijn semi-tractie en AGM accu's beide prima te gebruiken voor uw elektrische buitenboordmotor. Echter, zijn er wel een aantal belangrijke verschillen die je mee moet nemen in je beslissing. Zo worden AGM accu's sneller geladen en kunnen ze dieper (tot 80%) ontladen worden. Ook wanneer deze accu's niet gebruikt worden is er een zeer geringe zelfontlading. Door deze verschillen zijn AGM accu's een stuk duurzamer dan semi-tractie accu's. Heb je nog een semi-tractie accu liggen? Dan kun je deze ook eventueel inruilen voor een nieuwe AGM accu. Meer informatie vind je hier.
Is een 2 takt buitenboordmotor verboden?
Sinds 1 januari 2017 zijn oudere 2 takt modellen verboden. De redenen voor dit verbod zijn dat deze motoren erg slecht voor het milieu zijn en ze niet duurzaam zijn op het gebied van brandstofverbruik. Daarnaast zijn oude 2 takt modellen vaak lawaaiig, minder betrouwbaar en daarmee ook duurder in onderhoud. Over het algemeen zijn 4 takt buitenboordmotoren nu de gang van zaken. Deze zijn milieuvriendelijker, zuiniger, betrouwbaarder en stiller.