Elektrische en benzine buitenboordmotoren

Een elektrische buitenboordmotor of een benzine buitenboordmotor kopen?

Alhoewel vroeger alleen benzine buitenboordmotoren een optie waren, zijn tegenwoordig de elektrische motoren steeds meer in opkomst. Momenteel is er hierdoor een goede afwisseling zichtbaar in elektrische en buitenboordmotoren. Beide motoren hebben bepaalde voordelen ten opzichte van elkaar. Het kan lastig zijn om te bepalen welke motor voor jou de beste keuze is, dit kan namelijk afhangen van verschillende factoren. Om je daarbij te helpen lees je hieronder de verschillende kenmerken van beide motoren.

Elektrische buitenboordmotor

Elektrische buitenboordmotoren zijn motoren die door middel van accu's worden voorzien van elektriciteit. Deze accu's zijn over het algemeen in twee soorten verkrijgbaar, de semi-tractie accu en de AGM accu. Door een betere verpakking van de loodplaten in de AGM accu, is deze een stuk duurzamer ten opzichte van de semi-tractie accu. Doordat elektromotoren op elektriciteit varen, is er geen sprake van pk's maar stuwkracht. Deze stuwkracht wordt berekend door middel van het aantal lbs van de motor. Ter vergelijking heeft een motor met 4 pk ongeveer dezelfde kracht als een elektrische motor met 90lbs. Veel voorkomende redenen om een elektrische buitenboordmotor te kiezen zijn duurzaamheid, de stilte van de motor en omdat de regels voor benzine motoren langzaamaan strenger worden.

Bekijk hier
elektrische buitenboordmotor
buitenboordmotor

Benzine buitenboordmotor

De benzine buitenboordmotor is over het algemeen een stuk bekender dan de elektromotor. De benzine motor bestaat al een stuk langer en is door de jaren heen zodanig ontwikkeld dat er voor iedereen wel een goede motor tussen zit. Betrouwbare merken zijn onder andere Suzuki en Tohatsu, welke motoren leveren van hoge kwaliteit. De benzine motoren hebben vaak een iets breder scala aan keuze wat betreft kracht. Zo zijn er motoren van 4pk, maar ook van 300pk. Door deze verschillen kunnen de motoren gebruikt worden voor zowel kleine bootjes als grotere boten.

Bekijk hier


Belangrijkste verschillen op een rijtje

Elektromotor

 • Betrouwbaar
 • Duurzaam
 • Stil
 • Van 30lbs tot 180lbs stuwkracht

Buitenboordmotor

 • Betrouwbaar
 • Krachtig
 • Eenvoudig in gebruik
 • Van 4pk tot 300pk


Veelgestelde vragen

Hoe moet je een motor onderhouden?
Het onderhouden van een motor kan een ingewikkelde klus zijn, daarom raden wij altijd ten sterkste aan het te laten doen door professionals. Wanneer je zelf zonder genoeg kennis een motor gaat onderhouden, is er een kans dat je de motor alleen nog maar meer beschadigd. We raden aan een motor eens in het jaar te laten onderhouden. Een ideale periode om dit te laten doen is aan het einde van het jaar, wanneer het vaarweer weer voorbij is. Als je te laat bent met het brengen van de motor, is er een kans dat je de eerste weken van het goede vaarweer mist en dat is zonde! Zorg dat je nooit een onderhoudsbeurt mist, en krijg hier een alert wanneer het weer tijd is voor een beurt. Lees hier meer over buitenboordmotor onderhoud.
Heb ik een semi-tractie accu of een AGM accu nodig?
In principe zijn semi-tractie en AGM accu's beide prima te gebruiken voor uw elektrische buitenboordmotor. Echter, zijn er wel een aantal belangrijke verschillen die je mee moet nemen in je beslissing. Zo worden AGM accu's sneller geladen en kunnen ze dieper (tot 80%) ontladen worden. Ook wanneer deze accu's niet gebruikt worden is er een zeer geringe zelfontlading. Door deze verschillen zijn AGM accu's een stuk duurzamer dan semi-tractie accu's. Heb je nog een semi-tractie accu liggen? Dan kun je deze ook eventueel inruilen voor een nieuwe AGM accu. Meer informatie vind je hier.
Is een 2 takt buitenboordmotor verboden?
Sinds 1 januari 2017 zijn oudere 2 takt modellen verboden. De redenen voor dit verbod zijn dat deze motoren erg slecht voor het milieu zijn en ze niet duurzaam zijn op het gebied van brandstofverbruik. Daarnaast zijn oude 2 takt modellen vaak lawaaiig, minder betrouwbaar en daarmee ook duurder in onderhoud. Over het algemeen zijn 4 takt buitenboordmotoren nu de gang van zaken. Deze zijn milieuvriendelijker, zuiniger, betrouwbaarder en stiller.

Een greep uit ons elektrische buitenboordmotoren assortiment:

 1. Minn_kota_endura_C2_45_elektrische_buitenboord_motor_complete_set
  Minn kota endura C2 45 elektrische buitenboord motor complete set
  Rating:
  0%
  was € 608,40 Special Price € 519,95
 2. Minn kota Traxxis 45 LBS
  Minn kota Traxxis 45 LBS
  Rating:
  0%
  was € 659,00 Special Price € 559,00
 3. Minn kota endura 40 C2
  Minn kota endura 40 C2
  Rating:
  0%
  was € 319,00 Special Price € 269,00
 1. NAVY_6_0_Evo_Langstaart_met_knuppel_of_topbediening
  NAVY 6.0 Evo Langstaart met knuppel of topbediening
  Rating:
  0%
  € 3.649,00
 2. SPIRIT_1_0_Plus_Langstaart_met_48V_accu
  SPIRIT 1.0 Plus Langstaart met 48V accu
  Rating:
  0%
  € 2.199,00
 3. E_accu_30Amp_lader
  E-accu 30Amp lader
  Rating:
  0%
  € 469,00
 4. E_propulsion_Spirit_1_0_PLUS_langstaart_met_extra_accu_
  E-propulsion Spirit 1.0 PLUS langstaart met extra accu!
  Rating:
  0%
  was € 3.348,00 Special Price € 3.100,00
 5. E_Propulsion_SPIRIT_48V_1276Wh_Plus_Accu_
  E-Propulsion SPIRIT 48V-1276Wh Plus Accu
  Rating:
  0%
  € 1.149,00
 1. Torqeedo_Cruise_4_0RL_Langstaart
  Torqeedo Cruise 4.0RL Langstaart
  Rating:
  0%
  was € 3.595,00 Special Price € 3.195,00
 2. Torqeedo Travel 1103CS kortstaart
  Torqeedo Travel 1103CS kortstaart
  Rating:
  0%
  was € 2.395,00 Special Price € 2.195,00
 3. Torqeedo Travel 1103CL Langstaart
  Torqeedo Travel 1103CL Langstaart
  Rating:
  0%
  € 2.445,00